- Dry needling
- Manuele therapie
- Kinderfysiotherapie
- Echografie
- Sportfysiotherapie
- Medical taping
- Fysioscissione
Wat is Dry Needling?
Dry Needling is een behandelvorm gericht op spierpijnklachten, waarbij door plaatsing van acupunctuurnaalden spierverhardingen (triggerpoints) ontspannen. De fysiotherapeut die dit toepast heeft daarvoor een aanvullende gecertificeerde opleiding gevolgd.Dry Needling behandeling
De therapeut zal na het gesprek de spieren onderzoeken op spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking (triggerpoint). Tijdens de behandeling wordt een triggerpoint aangeprikt door een acupunctuurnaald. Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als het pijnpunt wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier zich kortdurend even aanspant. Hierna ontspant de spier zich vrijwel direct. Na de behandeling kan het zijn dat u de eerste twee dagen wat napijn heeft. Uit ervaring blijkt dat de spieren daarna wat makkelijker kunnen bewegen. Naast de dry needling zal de behandeling worden aangevuld met voorlichting, beweegadvies, (rek)oefeningen en manuele technieken. Naast de dry needling zal de behandeling worden aangevuld met voorlichting, beweegadvies, (rek)oefeningen en manuele technieken.Voor welke klachten?
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven in een meer uitgebreid gebied. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich dan ook uit naar de wervelkolom. Deze spieren worden betrokken bij de behandeling.Vergoeding Dry Needling
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen dus ook de kosten voor een dry needling behandeling hieronder.Wat is een manueel therapeut?
Een fysiotherapeut die na zijn opleiding aanvullend een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd, mag zich manuele therapeut noemen. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam, met als expertise, alle gewrichten en met name de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van jouw klachten te beoordelen. Als manueel therapeut richt hij zich enerzijds op het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds op houding en bewegingen door deze te verbeteren. Hiervoor gebruikt hij een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.Wanneer kunt u gebruik maken van deze expertise?
Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar: gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
- hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
- duizeligheid bij het bewegen van de nek
- kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
- bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut geen verbetering brengt
Hoe behandelt de manueel therapeut?
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.Kosten van manuele therapie
Manuele therapie zit voor personen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Klik hier voor de tarieven. Bij fysiofit is Inge de Booij manueel therapeut op locatie Kloosterzande. In locatie hulst is Audrey Seghers manueel therapeut (i.o.)
De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van 0 t/m 18 jaar met een achterstand in hun bewegingsontwikkeling of met problemen van bewegingsvaardigheden.
Bewegen start direct vanaf de geboorte en bewegingen aanleren gaat door tot ver in de volwassen periode van ons leven.
Vaak gaat het bewegen zonder erbij na te denken en leren kinderen nieuwe bewegingen moeiteloos aan. Echter, soms gaat bewegen niet zo vanzelfsprekend en vraagt bewegen specialistische aandacht. Daar kan de kinderfysiotherapeut uw kind bij helpen.
De kinderfysiotherapeut werkt samen met de kinderen (en ouders, leerkrachten, specialisten of huisartsen) om het bewegingspatroon zo snel mogelijk te optimaliseren en leeftijdsadequaat te maken.
Je kunt bij de kinderfysiotherapeut terecht voor onder andere:
– Ontwikkelingsstoornis
– Schrijfproblemen
– Voorkeurshoudingen bij baby’s
– Billenschuiven
– Tenenlopen
Vergoeding kinderfysiotherapie
Kinderfysiotherapie wordt bij ieder kind onder de 18 jaar 18 behandelingen vergoed. Hierna kan, indien nodig, de aanvullende verzekering worden aangesproken.
Kinderfysiotherapie in onze praktijk.
Hieronder een voorbeeld van onze mogelijkheden. Heeft u het idee dat u kind wellicht achterloopt in motoriek? Valt hij vaak, is hij laat met het ontwikkelen van motorische vaardigheden of is de fijne motoriek maar minimaal? De Movement ABC-2 is een test waarbij het motorisch niveau van uw kind bepaald kan worden. Deze test met 8 leuke, simpele activiteiten geven een indicatie over het motorisch functioneren van uw kind. Met de gestandaardiseerde normen kan vervolgens worden beoordeeld of een kind een motorische achterstand heeft ten opzichte van leeftijdgenoten. Zowel de fijne als de grove motoriek wordt in kaart gebracht en hierna worden resultaten direct met U als ouder besproken. Kinderfysiotherapie kan hierna, indien gewenst, hulp bieden bij het ontwikkelen van de grove en/of fijne motoriek. Heeft u vragen over de motorische ontwikkeling van uw kind, neem even contact op met Rowena op telefoonnummer 0114-315724. Kinderfysiotherapie, wanneer bewegen niet vanzelf gaat.Wat is echografie?
- Omdat een verwijsbrief van arts of specialist niet meer nodig is, stelt de fysiotherapeut steeds vaker de diagnose
- Om een nauwkeurige diagnose vast te stellen, kan, naast lichamelijk onderzoek, gebruik gemaakt worden van echografie
- De fysiotherapeut legt een directe relatie tussen de klacht en de echografiebeelden
- De fysiotherapeut stelt een nauwkeurige prognose voor de duur van herstel
- Tussentijds evalueert de fysiotherapeut de voortgang van het herstel
- Echografie is snel, ongevaarlijk en pijnloos
Behandelingswijze
- Echografie maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven. Ze worden het lichaam ingestuurd en door de spieren, pezen en botten teruggekaatst.
- Het teruggekaatste geluid wordt door de computer omgezet in een elektronisch signaal, waardoor het grafisch weer te geven is op een monitor
- De behandelaar kan afwijkingen ontdekken, zoals peesontstekingen, beschadigd kraakbeen of afgescheurde banden.
Vergoeding
Er zijn geen extra kosten aan verbonden. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de vergoeding.Wat doet de sportfysiotherapeut?
Jong of oud. Amateur of professional. U bent graag in beweging. U traint bijvoorbeeld voor het lopen van een marathon en een blessure komt om de hoek kijken. Of u bent geopereerd aan uw schouder en u wilt weer tenniscompetitie spelen. De sportfysiotherapeut begrijpt uw situatie en kent diverse behandelmogelijkheden:- opstellen, uitvoeren en evalueren van revalidatieprogramma’s
- opstellen, leiden en begeleiden van individuele trainingen, zoals loop-, stabiliteit- en krachttraining
- voorbereiden, uitvoeren en interpreteren van sportspecifieke testen
- advies naar trainer ten aanzien van instromen in de groep
Ook voor andere aandoeningen
Bij reuma, diabetes, hart- en vaatziekten of andere chronische aandoeningen kunt u ook terecht bij de sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut kijkt naar wat u wél kunt in plaats van naar uw beperkingen.Wat is medical taping?
- een tapemethode waarbij Fysiofit gebruik maakt van speciale elastische, 140% rekbare, watervaste en hypoallergene tape
- ex-profvoetballer Alfred Nijhuis heeft deze methode vanuit Azië geïntroduceerd in Nederland
- het gewricht wordt niet totaal geïmmobiliseerd, maar de functie van het gewricht wordt ondersteund
- door medical taping wordt sneller functioneel getraind zodat het herstelproces sneller verloopt
Werkwijze medical tape
De tape heeft een ‘liftende werking’ op de opperhuid, waardoor de opperhuid wordt opgetild. Het volume van de tweede huidlaag, met daarin de haarvaten, wordt groter. Er ontstaat een betere doorbloeding. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd én voedingsstoffen worden beter aangevoerd. Door de liftende werking van de tape is de druk op de zenuwen minder. De pijn mindert of verdwijnt. Medical taping zorgt voor een unieke ’24-uurs per dag’ behandeling. Door het continu stimuleren van het natuurlijke genezingsproces, in combinatie met het dragen van de tape, verloopt het herstel sneller.Indicaties Medical Taping
- stimuleren hypotone spieren en inhiberen (remmen/onderdrukken) hypertone spieren
- spieren en gewrichten beschermen tegen overbelasting
- dempen van pijn
- reduceren ontstekingen
- verminderen lymfoedeem en haematomen
- beïnvloeden bewegingsuitslag
- verbeteren propriosensoriek
- corrigeren lichaamshouding en fascia (bindweefsel)
Fysioscissione
Sinds kort hebben we een nieuwe techniek in de praktijk ter beschikking, Fysioscissione. Door middel van vijf verschillend gevormde lepels worden bindweefsellagen in het lichaam, de fascia, gestimuleerd waardoor de circulatie verder in gang gezet kan worden. Het is een pijnvrije, zachtaardige methode wat prettig is voor de patiënt. Om alvast een indruk te krijgen van de behandelmethode kunnen we u verwijzen naar de volgende website: http://www.fisioscissione.com/en/treatmentsMededelingen
Contactgegevens
Fysiofit
Pastoor Versterplein
4587 CW Kloosterzande
info@fysiofitzeeland.nl
Openingstijden
Maandag t/m donderdag:
08.00-19.00 uur
Vrijdag:
08:00-17.00 uur
Belangrijke nummers
0114-682386